Växelriktare

Växelriktare

När man producerar egen solel behöver man omvandla den variabla likströmmen från solcellerna till stabil växelström som finns i vägguttaget och som kan användas i hela hushållet. Detta görs med en växelriktare eller inverter som det också kallas. Det finns olika typer av växelriktare på marknaden som har olika arbetsprinciper.

Strängväxelriktare: alla paneler kopplas ihop i slingor till en central växelriktare. Detta är det billigaste sättet att konvertera solel på och fungerar utmärkt under de flesta förhållanden. Nackdelen är att skuggning av delar av anläggningen kan dra ner produktionen mer än nödvändigt.
Mikroväxelriktare: under varje enskild panel monteras en mycket mindre växelriktare vilket gör att systemet klarar smuts och skuggning mm på ett optimalt sätt då varje panel blir sin egen lilla produktionsenhet. Kostnaden blir dock betydligt högre och risken för elektronikfel ökar.
Optimerare: ett smart mellanting mellan strängväxelriktare och mikroväxelriktare där man monterar en så kallad optimerare under varje enskild panel som sedan kopplas till en central växelriktare. Endast den nödvändigaste elektroniken för att få varje panel att agera som en egen egenhet sitter bakom respektive panel och resten av elektroniken som är mindre intelligent sitter samlat i en central enhet. Därmed får man alla fördelar av mikroväxelriktaren men till ett lägre pris, enklare installation och troligen längre livslängd.
Enable Energy är märkesoberoende och utvärderar kontinuerligt olika fabrikat. Vi har under åren tittat på växelriktare från bland annat SMA, Fronius, Samil Power, Enphase, SolarEdge och Omnik men vi har naturligtvis några favoriter som vi gärna jobbar med då dessa visat sig uppfylla våra krav gällande kvalitet, flexibilitet, framtidssäkerhet, användarvänlighet och sist men inte minst pris.

Fronius: tillverkar mycket moderna växelriktare av god kvalitet. Enable Energy gillar speciellt att Symo-modellerna har brett inspänningsområde, är framtidssäkrade för smarta elnät och där även de minsta modellerna matar ut jämnt på tre faser. Symo har en reläutgång som kan programmeras att aktiveras vid vissa effektnivåer för att öka egenkonsumtionen och finns dessutom i versioner med en eller två MPPT-trackers. Modellerna med två MPPT har extremt stort inspänningsområde. Vidare finns en smart konstruerad DC-brytare i väggfästet vilket ökar elsäkerheten och förenklar installationen. Dessa egenskaper tillsammans med ett rimligt pris gör detta till en mycket attraktiv produkt.

Solaredge Power

SolarEdge: Vi har jobbat med SolarEdge växelriktare i många år och har troligen störst kompetens i Sverige på dessa. Anledningen till att vi gillar SolarEdge är att de erbjuder ett unikt koncept som kombinerar det bästa från vanliga strängväxelriktare och mikroväxelriktare. Varje solcellspanel förses med en optimeringsbox och dessa boxar kopplas sedan ihop till en central växelriktare som arbetar med en fast inspänning. Resultatet är att man får mikroväxelriktarens alla fördelar

SolarEdge Powersåsom okänslighet för skuggning, eliminering av inverkan från modulvariationer, driftövervakning på modulnivå, möjlighet att blanda paneltyper, väderstreck och lutning fritt, samtidigt som kostnaden är lägre än mikroväxelriktare då de komponenter som inte bidrar till intelligensen sitter samlade i en enda central enhet istället för att återkomma om och om igen i vid varje panel som i fallet med mikroväxelriktare.
SolarEdge gör enligt vår uppfattning marknadens absolut bästa växelriktare. De har marknadens högsta systemverkningsgrad och har i oberoende tester gått ut som vinnare med mest producerad energi. De är relativt kompakta i utförandet, de erbjuder bästa tänkbara övervakning och presentation av produktionsdata både på webben och i appar för iPhone/Android och som grädde på moset är garantierna generösa. Konstruktionen är mycket robust och IP-klassad för utomhusbruk. Allt ingår som standard, man behöver inte köpa till kommunikationsmoduler för att koppla upp sig på nätet osv. Helt enkelt bäst! Haken? Kostnaden är lite högre än konkurrenterna men så är det ju oftast med premiumprodukter.

Kommentera